Több operációs rendszer használata ugyanazon a számítógépen

A legtöbb számítógép általában egy operációs rendszerrel működik - például vagy a Windows vagy a Linux vagy a MacOS valamelyik verziójával. Vannak azonban különleges esetek, amikor hasznos lehet számunkra, ha ugyanazon a számítógépen több fajta rendszert is képesek vagyunk használni. Ebben az esetben a számítógép bekapcsolását követően választhatjuk ki, hogy éppen melyik rendszeren szeretnénk dolgozni.

_

A Dual-Boot működése

A számítógépet működtető operációs rendszer általában a számítógép beépített merevlemezére van telepítve. Amikor a számítógép bekapcsol, akkor a BIOS betölti a boot-sorrend alapján a legelső indítható rendszert.

Nincs különösebben korlátozva a számítógépre telepített operációs rendszerek mennyisége - nem feltétlenül szükséges maradnunk az alapértelmezetten elterjedt egynél. Beépíthetünk például egy másodlagos merevlemezt is a számítógépbe, amelyről a másodlagos rendszert beindíthatjuk.

Amennyiben nincsen - vagy nem is szeretnénk másodlagos merevlemezt beépíteni a számítógépbe, úgy is megoldható egynél több operációs rendszer használata. Ebben az esetben azt az egyedüli merevlemezt kell több részre felosztanunk - particionálnunk.

_

Amikor valamelyik Linux disztribúciót telepítjük, rendszerint a Grub boot loader nevű indító szoftvert is telepíti. A Grub betöltése megelőzi a Windows rendszer indítását, így segítségével kiválaszthatjuk az indítandó operációs rendszert. A Windows rendszernek is van saját betöltő szoftvere, amely segítségével több Windows rendszer telepítése esetén tudjuk kiválasztani az indítandót.

Miért használjunk több rendszert

A különféle operációs rendszerek különböző lehetőségeket nyújtanak ugyanazon számítógép használata során - például szoftverek kompatibilitási problémáit oldhatjuk így meg hatékonyan. Például ha nem fut egy Windows-os játékprogram a Linux vagy MacOS rendszerünkön, semmiképp se mondjunk le róla.

Egy másik - kifejezetten hasznos - indok még, hogy több operációs rendszert használjunk, ha például meg szeretnénk ismerni a jelenleginél újabb - vagy másabb - operációs rendszereket is.

_

Hasznos tanácsok

- Windows és Linux esetén: Sorrendben először mindig a Windows rendszer telepítésével kezdjük - és aztán következzen a Linux,

_

- Több fajta Windows rendszer esetén: A meglévő Windows rendszeren alakítsuk ki előre a másik Windows rendszer helyét a merevlemezen - aztán a telepítés során az új Windows oda települjön,

- Több fajta Linux rendszer esetén: Ez esetben is alakítsuk ki a meglévő Linux rendszerrel az új Linux rendszer helyét a számítógép merevlemezén és oda telepítsük,

- MacOS és Windows esetén: Javasolt a Boot Camp nevű gyári MacOS szoftvert használni,

- MacOS és Linux rendszer esetén: Használjuk például ezt az útmutatót hozzá.

Saját tapasztalattal, kérdéssel vagy további megoldásokkal rendelkezel a témával kapcsolatosan? Kérlek írd meg hozzászólásban.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.